Kris De Groof

kris De Groof

Psychotherapeute en Relatietherapeute

‘Love is a vessel that contains both security and adventure, and commitment offers one of the great luxuries of life: time. Starting a relationship is not the end of romance, it is the beginning’ – Esther Perel

Ik vertrek als psychotherapeute vanuit het geloof in de krachten van de persoon die voor me zit. Om samen met die ander op een bevattelijke manier de oorzaken van obstakels te zoeken en te leren begrijpen. Samen werken we naar een plan van aanpak om oplossingen te zoeken. Met een stevige rugzak aan theoretisch onderbouwde kennis, probeer ik om mijn aanpak en de verworven inzichten zo concreet mogelijk te maken en van daaruit verder werken. Leergierig ga ik op zoek naar de patronen die in deze situatie, hier en nu steeds terugkeren. Die vormen het startpunt van de beweging die mensen willen en kunnen maken om hun situatie te veranderen. Vanuit een bevlogen analyse ben ik gedreven om mee te zoeken naar scenario’s die de energie geven om vooruit te gaan.

Als relatietherapeute ontrafel ik samen met het koppel het communicatiepatroon waarin ze vast zitten. Om ook van hieruit te zorgen dat ze zichzelf maar ook de ander beter begrijpen. En help ik het koppel het communicatiepatroon te doorbreken. Wanneer er sprake is van ontrouw, in welke vorm dan ook, zoeken we samen naar wat dit met diegene die bedrogen werd doet, en wat de ontrouw voor diegene die bedrogen heeft betekent. Wanneer een koppel onderzoekt wat de context van polyamorie voor hen zou kunnen betekenen zoek ik samen met hen naar een veilig en duidelijk contract. Niet oordelend maar samen zoeken begeleid ik het koppel in wat ze ook van moeilijkheden ervaren naar het vinden van meer begrip, nieuwe betekenissen, en vaak ook een nieuwe definiëring van de relatie.

Hiervoor kan je bij mij terecht

Ik ben gefascineerd door de liefde, wat dat ons kan brengen en wat dit met ons doet. Relatieproblemen in de ruime betekenis van het woord zijn mijn expertise: communicatieproblemen, elkaar niet meer vinden, gevoelens voor een andere of een verhouding, het verliezen van erotiek in de relatie, hoog oplopende ruzies of geweld, trauma en hoe dat doorwerkt in relaties,…
Ook voor individuele vragen rond de liefde kan je bij mij terecht: waarom val ik op hetzelfde soort partner, liefdesverdriet, het begrijpen van een liefdesrelatie, het verwerken van een liefdesrelatie, hechting en de liefde,…
Daarnaast ben ik burn-out therapeut. Hierin onderzoek ik naast de aanpak van de burn-out onderliggende patronen, en hoe deze de burn-out mee bepalen.

Ervaring

Ik heb meer dan 25 jaar ervaring als therapeut. Mijn expertise rond geweld en misbruik vond haar neerslag in een boek ‘Kans op Slagen – een integrale kijk op geweld in gezinnen’ en een methodisch kader: ‘Aan de Slag – Werken rond partnergeweld in een CAW’, in trainingen en opleidingen, in lezingen, en media-optredens rond dit thema. Van 2016 tot 2022 was ik hoofdtrainer rond de Jaaropleiding Partnerrelatietherapie bij School 4 POWER.

Opleiding en achtergrond

  • Basis : Bachelor in Maatschappelijk Werk
  • Psychotherapeutisch : gestalttherapie, relatietherapie, geweld en misbruik, Masters en supervisie Esther Perel rond passie in een langdurige relatie en ontrouw (2016, 2017, 2018) EFT Belgium Basis en Core Skills, The Gottman Institute niveau 1 en 2.
  • Aanvullend : stress en burn-out coaching en loopbaancoaching.
Scroll naar boven